воскресенье, 22 октября 2017 г.

    Ра́строва гра́фіка (англ. raster graphics) є частиною комп'ютерної графіки, яка має справу зі створенням, обробкою та зберіганням растрових зображень. Растрове зображення є масивом кольорових точок (пікселів). Обробка растрової графіки здійснюється растровими графічними редакторами. Растрові зображення зберігаються у різних графічних форматах.
   Інколи говорять про растрову графіку, маючи на увазі зображення представлене у растровому форматі зберігання інформації.

   Растрова графіка залежить від оптичної роздільної здатності(кількості точок/ пік селів на одиницю довжини), оскільки її об’єкти описуються точками у координатній сітці певного розміру. Такий підхід є ефективним у випадку, коли графічне зображення має багато напівтонів і інформація про колір важливіша за інформацію про форму (фотографії та поліграфічні зображення)
   При збільшенні растрового зображення, можна спостерігати пікселізацію, тобто при масштабуванні збільшується розмір точок і стають помітними елементи растра, тобто на краях контурів з’являються «сходинки».
Переваги растрової графіки:

- простота автоматизованого вводу (цифрування) зображень, фотографій, слайдів, малюнків за допомогою сканерів, відеокамер, цифрових фотоапаратів

- фотореалістичність
Недоліки растрової графіки:

- роздільну здатність і глибину кольору  можна змінювати лише у визначених межах і, як правило, із втратою якості

- розмір файлу є пропорційним до площі зображення, роздільної здатності і типу зображення, і, переважно, при високій якості є великим

- складність управління окремими фрагментами зображення. Потрібно самостійно виділяти ділянку, що є складним процесом

 Формати файлів растрової графіки
Знання файлових форматів і їх можливостей є одним із ключових факторів в до друкарській підготовці видань, підготовці зображень для web і в комп’ютерній графіці взагалі. Кожен із закріпившихся форматів пройшов природний відбір і доказав свою життєздатність. Всі вони мають якісь характери стерні особливості і можливості, роблячи їх незамінними в роботі.

1) Формат РСХ

Формат графічних файлів розроблений фірмою ZSoft для роботи з графічним редактором PC Paintbrush. Підтримується безліччю графічних редакторів, програмами сканування зображень, настільними видавничими системами, програмами розсилання факсів. Поряд із обмеженістю кольорової палітри, іншим серйозним недоліком РСХ формату є наявність різноманітних версій. Останнє обумовлене тим, що РСХ стандарт є відкритим і застосовується багатьма незалежними розробниками програмного забезпечення.

Формат РСХ застосовує найпростіший спосіб стиснення зображень, дозволяючий виконувати швидкий перезапис зображення з файлу в відеопам’ять і назад.

2) Формат ВМР

Розробка фірми Microsoft  для операційної системи Windows (скорочення від слова bitmap). Він підтримується всіма графічними редакторами, працюючими під керуванням цієї операційної системи.

Представляє собою досить просту структуру і слугує для опису і візуалізації невеликих піктограм – іконок (icons), які застосовуються в графічних інтерфейсах. Спроможний зберігати індексований (до 256 кольорів), так і RGB-колір (16 700 тис. відтінків). Можливе застосування стиснення по принципу RLE. Існує різновидність формату BMP для операційної системи OS/2.



Джерела:
1. http://elib.lutsk-ntu.com.ua/book/knit/auvp/2012/12-14/page13.html
2. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%96%D0%BA%D0%B0
3. https://www.youtube.com/watch?v=zJA7gQ8ycfA

Комментариев нет:

Отправить комментарий